squat squatten

5 Redenen om regelmatig te squatten


Als je op zoek bent naar een krachtige manier om je algehele conditie te verbeteren en op een snelle manier serieuze resultaten te boeken, zorg dan dat je regelmatig tijd maakt om te squatten. Het klinkt waarschijnlijk té eenvoudig om waar te zijn, maar het is toch echt zo!

Squatten voor body mass en souplesse

Squatten is een uitstekende manier om spieren te kweken. Niet alleen krijg je er van die lekkere stevige benen en een flinke kont van, het is ook goed voor de souplesse. De oefening is eenvoudig uit te voeren en je kan het vrijwel overal doen: even naast je bed direct na het opstaan, tijdens het tandenpoetsen of tijdens het koken.

De squatoefening kun je zo zwaar maken als je wilt. Hoe meer weerstand je gebruikt, hoe zwaarder de oefening wordt en hoe meer je voor massa en kracht gaat trainen. Als je dus niet te dikke benen wilt kun je het gewicht beter wat lager houden, of gewoon zonder gewicht squatten. Met de juiste intensiteit is de squatoefening een van de meest gezonde en efficiënte bewegingen die je kunt maken.

5 Redenen om regelmatig te squatten

Squatten is een ideale oefening voor het gehele lichaam en niet alleen voor de benen en billen, zoals de meeste mensen denken. Onderstaand vind je de 8 grootste voordelen van de squatten.

1. Met squatten bouw je spieren op in het hele lichaam

Squats helpen natuurlijk overduidelijk bij de opbouw van de beenspieren, inclusief je quadriceps (voorkant), hamstrings en kuiten. Maar daarnaast zorgen squatoefeningen ook dat het lichaam, afhankelijk van de intensiteit, meer van specifieke hormonen gaat aanmaken, zoals testosteron, groeihormoon en DHEA, een prohormoon. Deze hormonen zorgen ervoor dat je spiermassa groeit. Deze groei zorgt er op zijn beurt weer voor dat je metabolisme wordt bevorderd en jke efficneter vet verbrandt.

Niet alleen je benen belast je tijdens je squatoefeningen, ook je core en je bilspieren kun je flink laten branden.

2. Squats zorgen voor een makkelijker dagelijks leven

Functionele oefeningen zijn oefeningen die je lichaam helpen om dagelijkse praktijkbewegingen makkelijker te kunnen uitvoeren. Squats zijn een van de beste functionele oefeningen die er zijn, omdat je in het dagelijks leven tijdens het huishouden, op je werk of waar dan ook, regelmatig moet hurken.

Als je regelmatig squats doet, gaan veel dagelijkse bewegingen aanzienlijk makkelijker. JE souplesse verbetert en je hebt meer kracht om de kleine uit de auto te halen, boodschappen te sjouwen of wat dan ook. Dit komt omdat je efficiënter beweegt.

3. Verbrand meer vet

Veel mensen denken dat ze goed bezig zijn door eindeloos op een hometrainer te gaan zitten of door wekelijks tientallen kilometers te gaan hardlopen. De meest efficiënte manier van vetverbranding is echter krachttraining. Hoe dit komt? Spierherstel na krachttraining vergt namelijk ook energie, veel energie! Door dus regelmatig krachttraining te doen, zet je je vetverbrandingsmechanisme op full power. Niet alleen verbrandt je vet tijdens je trainingssessie, ’s avonds op de bank gaat de vetverbranding gewoon verder, tot wel 24 uur na de training.

Bovendien verbrand je meer vet wanneer je spiermassa toeneemt. Hoe meer spieren, hoe makkelijker je vet verbrandt.

4. Voorkom blessures

De meeste blessures komen voort uit zwakke bilspieren, een slappe core en stijve heupbuigers. Met squatten zijn dit juist de spiergroepen die je het meest aanspreekt en dus blessures voorkomt.

Je traint de bilspieren, je moet je core spieren aanspannen voor stabiliteit tijdens de oefening en de heupbuigers blijven soepel voor voldoende souplesse. Dat zijn al drie vliegen in één klap!

5. De kroon op je gezonde lichaam: je benen en achterwerk

Weinig oefeningen spreken net zo veel spieren als de squat. De squat is een zogenaamde compoundoefening, ofwel, je spreekt er meerdere gewrichten mee aan, namelijk je heupen en je kniegewrichten.

Belangrijk tijdens de uitvoering is vooral het aanspannen van de betrokken spieren, je bilspieren en je core. Op die manier is het eenvoudiger om de beweging uit te voeren en bovendien is je belonming navenant: een stevige kont en een stevige, strakke buik.

Kortom, er zijn redenen genoeg om dagelijks of minstens een paar keer per week even lekker te squatten, met of zonder gewichten. Squats maken ook vaak deel uit van mijn PT-sessies of gebruik ik ze als oefening bij revalidatie van blessures.

Wil je een personal training sessie volgen of heb je last van een blessure? Dan begeleid ik je graag. Neem dan even contact met me op voor een afspraak.