quadratus lumborum lage rugklachten rugpijn mylogenics

Lage rugklachten en de relatie met de Quadratus Lumborum


Veel lage rugklachten vinden hun oorsprong in verzwakte bilspieren. Door de vele uren die we dagelijks zitten, verliezen de gluteus maximus en de spieren van de core aan functie. Ook de quadratus lumborum spieren, lateraal gelegen aan de wervelkolom, kunnen hierdoor een belangrijke oorzaak van lage rugklachten zijn.

In dit blog leer je over de functie van deze spiergroep en vooral hoe je deze zodanig kan verzorgen, zodat je lage rugklachten kunt voorkomen.

Spierfunctie Quadratus Lumborum

Onze quadratus lumborum spieren zijn de korte spieren die aan weerszijden van de lumbale wervelkolom (onderrug) zijn gelegen. Hun voornaamste functie is om de onderrug te helpen stabiliseren. Hiermee maken ze dus deel uit van de core. Ze verbinden het bekken met het onderste deel van de wervelkolom en de twaalfde rib. De verschillende spierfuncties van deze spieren:

 • laterale bewegingen mogelijk maken, dus zijwaarts buigen
 • anteflexie (vooroverbuigen) van de wervelkolom
 • mogelijk maken van onafhankelijk bewegen van de ribbenkast en bekken. Bij een gefixeerde ribbenkast kan men het bekken heffen, bij een gefixeerd bekken kan men de ademhaling bevorderen door de ribben neerwaarts te trekken.

Lage rugklachten en de quadratus lumborum

Veel lage rugklachten gaan gepaard met uitstraling naar één of beide benen. Er is dan sprake van ischias, een beknelling van de nervus ischiadicus, die vanaf de onderrug helemaal tot onderin de voet loopt. In de meeste gevallen is er dan sprake van afknelling van de zenuw door de piriformis spier.

Vaak gaat de lage rugpijn gepaard met stijve spieren en dus een verminderde mobiliteit. Wanneer je je dan wendt tot een fysiotherapeut, richt deze zich vaak tot bestrijding van de symptomen, in plaats van dat hij de oorzaak opzoekt en die aanpakt.

De quadratus lumborum speelt verrassend vaak een grote rol in lage rugklachten. Aangezien deze spieren vrij diep in het lichaam liggen, zijn ze lastig te behandelen. Met Mylogenics technieken activeren we de spierfunctie en zullen de klachten vaak al snel verlichten.

Een stukje anatomie en fysiologie

De quadratus lumborum is een zogenaamde ‘posturale’ spier. Dit betekent dat deze spier bijdraagt aan de houding. Deze spieren ondersteunen en stabiliseren, terwijl de fasische spieren actieve bewegingen maken, zoals bij lopen of springen.

Fasische spieren hebben minder spiervezels dan posturale spieren. Hiermee zijn ze in staat om kortstondige explosieve kracht te genereren om het lichaam in beweging te zetten. Deze spieren hebben echter wel neiging tot verzwakking.

Posturale spieren hebben meer spiervezels die langzaam en langdurig kunnen samentrekken. Ze hebben geen moeite om te verstrakken. En hier ligt de verklaring waarom de quadratus lumborum vaak betrokken is bij lage rugpijn: omdat deze spiergroep geneigd is te verstijven en daardoor disfunctioneel te worden.

Wat kan verstijving van de quadratus lumborum veroorzaken?

Mogelijke oorzaken van een stijve quadratus lumborum zijn:

 • overmatig gebruik
 • repetitieve bewegingen die de spier belasten
 • buigen en draaien (zeker in combinatie met tillen)
 • slechte matras
 • langdurig zittend werk
 • verzwakking van andere spieren (meestal zwakke core en bilspieren) waardoor de quadratus lumborum verstijft

De verstijving van deze spier uit zich vaak in een vervelende zeurderige pijn, diep onder de bilspieren en in de regio van de SI-gewrichtjes, de sacro-iliacale streek. Ook kan je soms een oppervlakkige pijn voelen aan het bovenste deel van het dijbeen aan de buitenzijde.

Hoe herken je een disfunctie aan de quadratus lumborum?

Een disfunctie herken je niet aan slechts een symptoom. Wanneer er sprake is van meerdere van de onderstaande symptomen, kán er sprake zijn van een disfunctie.

 • Veel mensen met een verstijfde QL hebben moeite met gaan zitten of gaan staan. Ze hebben altijd behoefte om zichzelf daarbij te ondersteunen. Vaak kreunen ze er ook nog bij.
 • Pijn en stijfheid in de bilstreek
 • Gekanteld bekken (APT/Anterior Pelvic Tilt)
 • Stijfheid in de gehele lage rug en bilspieren

Wat veroorzaakt lage rugpijn?

Wanneer je lage rugpijn hebt is het altijd belangrijk naar het grotere plaatje te kijken en niet lukraak een beetje te gaan masseren om de symptomen te bestrijden. De QL werkt niet alleen om de romp te stabiliseren. Ook de core en de bilspieren moeten goed met de QL samenwerken. Een zwakte bij de een heeft invloed op de ander, dus een zekere balans van spierfunctie is altijd nodig om blessurevrij te kunnen bewegen.

Veel zitten is veruit de voornaamste oorzaak. Het is wel bekend dat we in onze moderne tijd veel teveel zitten. Met name mensen die achter de computer werken, hebben vaak lage rugklachten. Een reguliere bureaustoel daagt de core natuurlijk niet bepaald uit om zich aan te spannen en de romp te stabiliseren. Nee, men is eerder geneigd te gaan hangen met verzwakking tot gevolg.

Zwakke corespieren kunnen een overbelasting van de quadratus lumborum veroorzaken, die natuurlijk voor deze zwakte moet compenseren.

Ook de bilspieren, die bij zitten alleen functioneren als twee steeds zachter wordende kussens, raken verzwakt, waardoor tijdens het lopen het bekken niet correct wordt gestabiliseerd. En je raadt het al: de QL neemt deze functie (deels) over en verstijft.

Behandeling lage rugpijn met Mylogenics bij een verstijfde quadratus lumborum

Zoals gebruikelijk bij een Mylogenics behandeling, doen we eerst een aantal spiertesten, waarbij we de spierfunctie testen van een aantal betrokken spieren. Aan de hand van deze testen kunnen we zien waar er sprake is van een disfunctie en waar de oorzaken liggen.

Die oorzaken gaan we aanpakken. Dit doen we enerzijds door de verzwakte spieren te activeren en te trainen (meestal de antagonisten), anderzijds door de verstijfde spiergroepen los te maken met Mylogenics Release. In veel gevallen ben je met maximaal 3-4 behandelingen van je klachten af. Plan direct een afspraak in.